Telia har gjort en stor undersökning, ”Län och rike runt”, där man frågat 3000 svenskar med fast teleabonnemang (inte nödvändigtvis Telia-kunder) om deras tele- och datavanor. En av de saker som framkommer av underökningen är att mycket få använder sin mobiltelefon som MP3-spelare.

Enligt Telias statistik är det endast 10 procent av de tillfrågade som använder sin mobiltelefon som musikspelare minst en gång i veckan. Detta kan jämföras med de 15 procent som säger att de har MP3-spelare i mobilen men aldrig använder den. 7 procent uppger sig använda MP3-spelaren i mobilen mer sällan än en gång i veckan.

I undersökningen uppgav hela 63 procent av de tillfrågade att de inte hade någon MP3-spelare i mobilen. Med tanke på hur många mobiltelefoner som sålts i Sverige de senaste åren och hur många av dessa som har inbyggd musikspelare måste det här finnas ett relativt stort mörkertal av folk som helt enkelt inte känner till att de har en MP3-spelare i sin mobiltelefon.

För mobil-TV är statistiken inte oväntat ännu sämre. Bara 5 procent av Sveriges befolkning har över huvud taget provat på TV i mobilen. Hur många som använder det regelbundet framgår inte, förmodligen mycket färre. Enligt Telia har 25 procent av de tillfrågade visserligen aldrig provat TV i mobilen men är intresserade, medan 68 procent inte är intresserade av TV i mobilen.